Rady
NAKUPUJTE U NÁS

Prodejna

ANIMO Centrum krmiv
Pomezní 282
Areál ZD - K Dálnici
Světice u Říčan

Na prodejně pouze platby HOTOVĚ!

tel. prodejna: 608 315 657

tel. info: 608 315 658

e-mail objednávky:
objednavky@centrumkrmiv.cz

Otevírací doba

PO 9- 16
ÚT zavřeno
ST 9 -18
ČT zavřeno
 15 -18
SO první sobota v měsíci
  9.00-12.00
Změny otevírací 2024

V pondělí 6.5. otevřeno 9 - 13 h

Ve středu 8.5. zavřeno

 

NOVINKY

Již jsme na nové prodejně!

Poplatky za osobní odběr tedy zrušeny.

 

Objednávky nad 10.000Kč vám přivezeme ZDARMA
(Praha + Stř. ČECHY)

Ostatní od 299 Kč s námi

Odesílání přes kurýra od 149 Kč

 

Rady » ANIMO poradna

Žitné otruby- Josef Vá.

11.01.2012, 23:17, ANIMO

Zitne otruby pro koneDobrý den, všude v literatuře jsou otruby uváděny jako pšeničné. Je rozdíl mezi žitnými a pšeničnými? Přikrmujeme jimi (spolu s řepnými a vojtěškovými granulemi) naše koně.

 

Jako jediné riziko o kterém víme je možnost otravy námelem, ale vzhledem k tomu, že otruby bereme z mlýna kde melou žito pro pekárny, by to snad nemělo hrozit.
 


Odpověď:

 

Dobry den,

 

ano rozdil mezi psenicnymi a zitnymi otruby je veliky. Zitne otruby a obecne zito se pro krmeni koni nedoporucuje, ani pro jina zvirata. To uz pak spise hibridni krizenec zita a psenice pod nazvem tritikale.

 

Zitne otruby vykazuji nizkou nutricni hodnotu a predevsim jsou zatizene na docela dulezitou antinutricni latku (tedy nezadouci pro krmeni zvirat), ktera vyvolava u zvirat radu zdravotnich problemu. Obsahuje predevsim malo dusikatych latek (,,bilkovin") a velmi spatny pomer vapniku a fosforu, 1:8 ve prospech fosforu. Zcela nebezpecne je krmeni brezim konim. Nasledky jsou nejbezneji zacpy, koliky, hemoglobinurie, dermatitidy a laminitida (schvaceni kopyt). Zatim neni zcela prozkoumano jake presne antinutricni latky muzou za tyto nemoci, ale nejspis za to mohou trimethylamin, alkylresorcinol, tanin a inhibitor proteáz. Zitne otruby jsou take velmi casto napadeni toxickym namelem. Ktery zpusobuje silne zuzeni perifernich cev a vlasecnic. Mohou pak odumirat periferni casti tela, u skotu napriklad usi a ocas, i cela vemena. U brezich zpusobuji aborty.

 

Otruby jsou obalove casti zrn. Jsou tedy v primem kontaktu s okolnim prostredim na poli, jsou tedy vice zatizeny chemickymi zemedelskymi latkami (postriky - pesticidni, herbicidni, hnojiva) a napadeni plisnemi. Obecne potravinarske zito (jine se ani nepestuje) je casto napadene namelem, plisne vsak napadaji obalove casti zrna, ktere se mechanicky loupe a vnitrni semeno se pak zpracovava na mouku. Celozrne mouky- tedy mouky s obaly (otruby, plevy) jsou pochipitelne nachilnejsi na obsahy plisni a obecne obsahuji mnohem vice chemickych nezadoucich latek z intenzivniho zemedelstvi.

 

Jen pro informaci, tyto otruby maji sedozelenou az modrozelenou barvu. A jsou take znacne horke, konim nechutnaji. A uplatneni jako odpad mlynarskeho prumyslu dostavaji ve velmi male mire pouze u vykrmu skotu a prasat.

 

Pro krmeni koni tento typ otrub nemuzu doporucit v zadnem mnozstvi.

 

Vhodnejsi alternativy otrub jsou psenicne, ovesne a kukuricne.

 

Vzdy se vsak musi zvazit, s cim otruby obecne krmit, jsou to kysela fosforita krmiva, takze se musi vzdy kombinovat s vapenatymi zasaditymi krmivy.

 

Kateřina

 
« Zpět


Diskuse: "Žitné otruby- Josef Vá."
Datum: Jméno: Komentář:
31.03.2012, 14:44 Suzic Žitné otruby
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře
 
Nahoru